tiistai 27. elokuuta 2013

Parhaat korvapuustit

Välillä taas makeaa leipomusta! Tämä resepti ei ole sen enempää minun kuin kenenkään muunkaan, joten en osaa nyt kertoa sen alkuperää :) En edes muista, mistä sen olen joskus reseptivihkooni riipustanut, mutta tämän parempaa ohjetta en ole vielä löytänyt! Resepti ei myöskään sisällä kananmunaa ja voitelunkin voi jättää pois, joten se sopii allergikoille.
Tällä ohjeella leivot myös tavalliset vehnäset sekä voisilmäpullat :)
Nämä korvapuustit ovat parasta, mitä voit kahvipöytään tarjota, viedä viemisiksi tai millä ruokkia herkkuhammastasi ;)

Noin 25-35 pullaa, riippuen siitä, minkä kokoisia teet.

Raaka-aineet:

Taikina:

- 2 pussia kuivahiivaa
- 14-15dl vehnäjauhoja
- 1tl suolaa
- 2dl sokeria
- 1rkl jauhettua kardemummaa
- 5dl maitoa
- 125g leivontamargariinia

Täyte:

- 150g leivontamargariinia
- N. 1,5dl sokeria
- Kanelia

Päälle:

- 1 kananmuna
- N. 1dl raesokeria

Välineet:

- Suuri kulho
- Puuharukka
- Desimitta
- Litran mitta
- Pieni lautanen/kulho margariinin sulatukseen
- Ruokalusikka
- Teelusikka
- Voiveitsi
- Terävä veitsi
- Kaulin
- Muki
- Pullasuti

Vaikeus: *** Aika: Noin 2h

Kädet puhtaiksi ja pöytä siistiksi!
Ota ensimmäisenä 150g:n pala leivontamargariinia huoneenlämpöön pehmenemään.
Seuraavana mittaa litranmitalla 5dl maitoa ja lämmitä sitä mikrossa reilusti kädenlämpöiseksi, sillä kuivahiiva herää henkiin 42 asteessa. Varo, ettei maidosta tule liian kuumaa! Itse käytän muovista litranmittaa, jota voi lämmittää mikrossakin ja se on helpompi puhdistaa kuin metallinen :)
Kaada lämmin maito kulhoon ja sujauta sekaan sokeri, suola ja kardemumma. Muistathan, että kardemumman on oltava hiukan rakeista, ei aivan hienoa jauhetta :)
Sekoita puuharukalla. Sähkövatkain on pullanteossa turha, sillä sehä on käsityötä parhaimmillaan ;)
Sulata 125g leivontamargariinia ja lisää se taikinaan.
Jos kaipaat kananmunaa sidostamaan taikinan, voit lisätä tässä viheessa yhden. Itse en sitä kuitenkaan käytä, sillä pullat pysyvät pehmeämpinä pidempään ilman sitä! Se ei kuitenkaan ole välttämätön, vaikkakin pullista ei ehkä tule ilman sitä niin jämäkkärakenteisi kypsänä.
Seuraavana rupea lisäämään vehnäjauhoja desi kerrallaan pullataikinaan ja kaada aina vähän kuivahiivaa jauhojen päälle ennen kuin alat sekoittamaan taikinaa :)
Tuorehiivaakin voi toki käyttää kokonaisen palan, mutta se täytyy sitten murentaa kädenlämpöiseen maitoon heti aluksi. Mielestäni kuivahiiva on paljon helpompi ratkaisu!
Puuhaarukalla sekoittelu onnistui minulla noin 8-9 jauhodesiin asti. Sen jälkeen taikinaa on alettava vaivaamaan käsin.
Lisäile vehnäjauhoja, kunnes taikina on kimmoisaa ja irtoaa kulhosta tarttumatta siihen kiinni.
Anna taikinan kohota liinan alla mielellään hieman lämpimämmässä paikassa noin puoli tuntia. Itse kohotan pullani ain parvekkeella, saunassa tai keittolevyn lähellä, mikäli joku näistä on juuri ollut kuumana :)
Kun taikina on kohonnut, jaa se kahteen osaan helpottaaksesi korvapuustien muotoilua.
Kaulitse taikina mahdollisimman hyväksi suorakaiteeksi (noin 60x30).
Levitä päälle puolet siihen varatusta pehmeästä leivontamargariinista, jonka jälkeen levitä tasaisesti päälle noin puolet sokerista.
Ripottele sokerin päälle kanelia oman makusi mukaan ja kääri taikina rullaksi pidemmältä sivulta.
Jätä rullan saumkohta pöytää vasten.
Leikkaa taikinasta terävällä veitsellä kolmionmuotoisia paloja ja asettele ne pellille siten, että kapea huippu tulee ylöspäin.
Paina peukalolla kolmion huippu lyttyyn, jotta täyte hieman pullistuu ulkopuolelle.
Kohota liinan alla noin ½h, jonka aikana tee toisesta taikinasta myös pullat edellisen ohjeen mukaan ja laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
Kun pullat ovat kohonneet, sekoita kananmuna tasaiseksi mukiin ja voitele korvapuustit sillä.
Ripottele vielä ennen uuniin laittoa raesokeria pullien päälle.
Paista uunissa keskitasossa noin 10min.


Tällaisia ihania niistä tuli :)


... ja vielä toiselta puolelta kuvattuina!


Nauti maailman parhaista pullista kylmän maidon kera ;)

maanantai 19. elokuuta 2013

Pippuriset paistetut perunat aurajuustoisella jauhelihakastikkeella ja pinaatilla

Maanantaista on tainnut tulla minun bloggailu-päiväni :D Tänään innostuin vähän Stockmannin herkkuosastolla ja tuli ostettua vähän sitä sun tätä, mistä piti sitten loihtia herkkuruokaa :)
Kun olin pieni, isäni teki aina välillä paistettuja perunoita. En ole syönyt niitä pitkään aikaan, joten nyt tuli kova hinku tehdä niitä ja kylkeen vähän erilaista jauhelihakastiketta sekä herkullista keitettyä pinaattia :)

3-4 annosta

Raaka-aineet:

- 4-5 kiinteää perunaa
- Öljyä
- n. 100g tuoretta pinaattia
- 400g jauhelihaa
- 1 ruskea sipuli
- ½ purkkia Valion aura-ruokakermaa
- 1½-2dl tavallista ruokakermaa
-  1-2 haarukallista vehnäjauhoja
- Vettä
- 1 lihaliemikuutio
- Perunoiden mausteeksi aromisuolaa ja rouhittua mustapippuria
- Kastikkeeseen mausteeksi yrttisuolaa (esim. Herbamare) ja chilijauhetta
- 1 rkl tomaattipyrettä/ketsuppia
- Pinaattien mausteeksi yrttisuolaa ja oliiviöljyä

Välineet:

- Kattila
- 2 paistinpannua
- Paistinlasta
- Haarukka
- Ruokalusikka
- Lasi/muki
- Terävä veitsi
- Leikkuulauta

Vaikeus: **½  Aika: n.35min


Aloita pesemällä kädet!
Pese perunat ja leikkaa ne viipaleiksi. Keitä vedessä noin 15 min.
Hienonna sipuli ja paistele silppua hetki öljytilkassa paistinpannulla.
Kippaa jauheliha pannulle ja ruskista sitä, ripottele päälle yrttisuolaa ja chilijauhetta, sekoittele.
Kaada öljyä pannulle ja asettele perunaviipaleita siihen. Varo kuitenkin laittamasta öljyä liikaa, ettei perunoista tule liian rasvaisia ja sipsimäisiä!
Ripottele perunoiden päälle aromisuolaa ja reippaasti mustapippuria
Seuraavana tee jauhelihakastikkeen suuruste. Ota 1-2 haarukallista vehnäjauhoja lasiin tai mukiin ja lisää vettä vain niin, että jauhot peittyvät. Sen jälkeen sekoittele seosta voimakkaasti niin, ettei siihen jää paakkuja. Lisää vielä vähän vettä, jottai seos ei ole niin paksua ja kaada jauhelihojen päälle samaan aikaan aura-kerman kanssa. Kaada vielä tavallinen ruokakerma joukkoon.
Käännä perunoita välillä pannulla ja lisäile pippuria ja aromisuolaa vielä hiukan.
Perunoita joutuu todennäköisesti paistamaan useamman satsin, sillä kaikki viipaleet eivät mahdu samaan aikaan pannulle! :)
Murenna lihaliemikuutio kastikkeen sekaan ja jatka sekoittelua.
Lisää kastikkeeseen vielä tomaattipyre tai ketsuppi antamaan makua ja väriä.
Keitä pinaatit vedessä samassa kattilassa, jossa keitit perunaviipaleet juuri ennen ruoan tarjoilua.
Kiehauta vettä kattilassa ja lisää pinaatit. Keitä vain 2-3 minuuttia, kunnes ne ovat tumman vihreitä.
Älä sekoittele pinaatteja, vaan painele veden alle :)
Asettele ruoat erikseen lautaselle. Pirskota pinaattien päälle vielä vähän oliiviöljyä ja yrttisuolaa.


Tällainen herkkulautanen koreili minun pöydälläni :)

Kesäistä ruokahalua! :)

keskiviikko 14. elokuuta 2013

Värikäs nacho-salaatti

Tämä salaatti on vähän kuin tekisi tacoja, mutta laittaisikin kaikki täytteet lautaselle :)
Salaatista voi tehdä juuri niin tulisen, kuin itse haluaa, sillä taco-mausteitahan on erivahvuisia.
Sitä voi myös olla laittamatta, jos tykkää miedommasta, ja maustaa sitten jauhelihaa vain aromisuolalla.
Se on melko helppo ja varsinkin herkullinen ruoka, joka sopii niin lounaaksi kuin vaikka leffaseuraksi viikonloppuna!

Annoksia 3-4

Raaka-aineet:

- 400g jauhelihaa
- 1 pussi taco- tai tortillamaustetta jauhelihalle
- ½ pussia pakaste herne-maissi-paprika -sekoitusta
- 1dl vettä
- 200g eli 1 purkki rasvatonta- tai kevytkermaviiliä
- 1 pussi sourcream & onion- dippiä
- Noin ½ pussia (~100g) nachoja tms maissilastuja
- ½-1 kerää jäävuorisalaattia tai jääsalaattia
- 15 kirsikkatomaattia tai 3 isoa
- Noin 15cm pätkä kurkkua
- Pieni punasipuli
- 1dl juustoraastetta (cheddar tai emmental)

Välineet:

- Kokkiveitsi
- Leikkuulauta
- Ruokalusikka
- Desimitta
- Paistinlasta
- Paistinpannu

Vaikeus: ** Aika: Noin 25min

Aloitetaanpa pesemällä kädet.
Leikkaa salaatti silpuksi. Tee sen verran salaattia, kun on syöjiä - kokonaista kerää on turha käyttää, jos on vain 2 ruokailijaa :)
Laita salaattisilppu suoraan tarjoilulautaselle ja sen jälkeen viipaloi kurkku sekä punasipuli siihen seuraksi.
Leikkaa kirsikkatomaatit kahtia tai isot tomaatit lohkoiksi ja laita ne taas salaatin päälle.
Sitten ripottele nachoja salaatin päälle hyvä kerros.
Seuraavana valmista sourcream  & onion-kastike: sekoita dippijauhe lusikalla hyvin kermaviilin sekaan ja kaada sitä oman makusi mukaan nachojen päälle.
Sen jälkeen laita pannu kuumenemaan. Kumoa jauheliha siihen ja ruskista vähän aikaa.
Lisää ½ pussia herne-maissi-paprika -sekoitusta joukkoon, ja paista hetki.
Laita taco-mausteseos sekä 1dl vettä jauhelihan sekaan ja sekoittele.
Viimeisenä ripottele juustoraastetta salaattiin päällimmäiseksi ja lisää kuumaa jauheliha-seosta tekemään salaatista ruokaisampaa ja maukasta! :)


Herkullinen nacho-salaattini!

Varmasti on hyvää! ;)

tiistai 6. elokuuta 2013

Ihanat suklaamuffinssit

Joskus tekee mieli jotain hyvää, eikä kaapista löydy mitään. Silloin kannattaa lähteä kaupasta hakemaan aineksia suklaamuffinseihin! Näillä makeannälkä taltutetaan ;)
Perusohje on sama, kuin mustikka-tuorejuustomuffinsseissa, mutta tämä on suklaisempi!

Noin 12 muffinssia

Raaka-aineet:

- 150g leivontamargariinia/voita
- 1,5dl sokeria
- 2 kananmunaa
- loraus vanilja-aromia tai 1tl vaniljasokeria
- 2,5dl vehnäjauhoja
- 1,5tl leivinjauhetta
- 1rkl maitoa
- 2rkl tummaa kaakaojauhetta
- 80g eli 1 levy Fazerin Thin Dark- tummaa suklaata
- 150g maustamatonta Philadelphia tuorejuustoa

Välineet:


- kulho

- veitsi
- desimitta
- siivilä
- pieni lautanen
- sähkövatkain
- teelusikka
- ruokalusikka
- 24 muffinssivuokaa
- uunipelti

Vaikeus: ** Aika: n. 1 tunti



Ohjeesta osa kopioituna Mustikka-tuorejuustomuffinsseista :)
Ensimmäisenä luonnollisesti käsien pesu. Sitten laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen, ota pelti esiin ja asettele muffinssivuoat 2 päällekkäin, jotteivat leivokset leviä!
Sitten itse asiaan: sulata voita mikrossa lautasella, jotta se pehmenee ja vatkaa se sokerin kanssa tasaiseksi möhnäksi.
Lisää kananmunat joukkoon ja vatkaa lisää.
Lorauta vanilja aromia vielä joukkoon ja vatkaa taas. Jos sinulla ei ole vanilja-aromia, voit käyttää vanilja sokeria, mutta kuitenkin suosittelisin ostamaan aromia. Sitä saa ihan tavallisesta kaupasta leivontatarvikkeiden osastolta pienessä pullossa eikä maksa paljoa :)
Seuraavana siivilöi jauhot taikinaan noin desi kerrallaan ja sekoita leivinjauhe sekä kaakaojauhe jauhojen mukaan.
Lisää 1rkl maitoa, jottei taikina jää liian paksuksi.
Vatkaa takikinaan vielä tuorejuusto. Kokeilin tätä myös näihin muffinseihin, mutta tällä kertaa suoraan taikinaan vatkattuna. Muffinseista tuli niin kosteita ja pehmeitä, ettei paremmasta tietoa!
Pilko veitsellä tumma suklaa murusiksi ja sekoita ne viimeisenä taikinaan.
Nostele taikina ruokalusikalla muffinsivuokiin, mutta älä laita vuokia ihan täyteen, etteivät leivonnaiset pursuile uunissa yli :)
Pista uunissa noin 25 minuuttia.


Tällaisia niistä tuli :)

Toivottavasti tykkäät ;)