sunnuntai 20. huhtikuuta 2014

Pääsiäisen juhla-ateria: Karitsan paistia punaviinikastikkeella, kukkakaaligratiinia, sienisalaattia ja appelsiinilotta

Tämä pääsiäisen menu sisältää sekä perinteisen lammas-pääruoan seuranaan kukkakaaligratiinia että monille ehkä hieman vieraamman jälkiruoan, appelsiinilotan, joka on hyytelömäinen appelsiinituorejuusto-jälkkäri :)
Voit toki tehdä vain joitain osia menusta ja muulloinkin kuin pääsiäisenä, heh ;D
Tämä postaus on nyt kovin pitkä, joten voit varautua siihen, että tämän kokonaisen menun laittaminen pöytään eli ole ihan nopea juttu. Osa ruuista kannattaa valmistaa samaan ainaan. Tosi-kokki jaksaa kuitenkin aina nähdä vaivaa herkkujensa eteen ;)
Muistathan osallistua blogin 1v-synttäriarvontaan, ohjeet löydät täältä :)!

Koko menu on noin neljälle hengelle, mutta jälkkäristä riittää ainakin kuudelle.

Yrttinen karitsan paisti


Raaka-aineet:

- Noin 500g karitsan tai lampaan lihaa

Marinadi:

- 3dl punaviiniä
- 1dl tuoretta minttua silputtuna
- Rosmariinia
- Timjamia
- Oreganoa
- Meiramia
- Suolaa
- Mustapippuria

Välineet:

- Kulho
- Ruokalusikka
- Desimitta
- Sakset
- Lihaveitsi
- Leikkuulauta
- Muovikelmua
- Paistinpannu
- Grillipihdit tai paistinlasta

Vaikeus:Aika: 20 min + marinoituminen vähintään 2h

Pese kädet aluksi.
Laita kulhon pohjalle punaviini.
Silppua saksilla minttu joukkoon.
Ripottele muut mausteet sekaan oman makusi mukaisesti, varo laittamasta liikaa suolaa tai rosmariinia!
Sekoita ruokalusikalla.
Leikkaa paahtopaisti annoskokoisiksi palasiksi.
Kääntele paloja marinadissa.
Laita muovikelmu kulhon päälle ja pistä sitten jääkaappiin vähintään pariksi tunniksi.
Jos teet marinadin edellisenä iltana ja annat lihan olla siinä yön yli, lopputulos on parempi!

Nosta paistit jääkaapista puoli tuntia ennen paistamista huoneen lämpöön.
Laita nokare voita pannulle kuumenemaan.
Paista karitsan paisteja noin 10min tasaisesti käännellen.
Paistoaika on pidempi, jos et halua lihan olevan punertavaa!


Herkulliset lampaanpaistit :)

Punaviinikastike


Raaka-aineet:

- ½ ruskea sipuli
- 2rkl voita
- 1dl punaviiniä
- 3dl vettä
- 1 lihaliemikuutio
- 1tl rosmariinia
- 1rkl sokeria
- 1rkl soijakastiketta
- 1rkl maissijauhoja (esim. maizena)

Välineet:

- Kattila
- Paistinpannu
- Terävä veitsi
- Leikkuulauta
- Kauha
- Siivilä
- Kulho
- Ruokalusikka

Vaikeus:Aika: noin 30min

Aloitetaan tietenkin käsien pesulla :)
Laita kattilaan kiehumaan 3dl vettä ja liuota lihaliemi siihen.
Sillä aikaa silppua sipuli ja ruskista sitä hetki voissa.
Laita sipulit, punaviini, rosmariini ja sokeri lihaliemen sekaan.
Keitä noin 20 min miedolla lämmöllä.
Siivilöi kastike kulhoon ja huuhtele kattila.
Kaada kastike takaisin kattilaan ja suurusta maissijauholla.
Sekoittele hetki ja lisää vielä soijakastike.
Tarkista maku!

Punaviinikastiketta karitsan kylkeen


Kukkakaaligratiini


Raaka-aineet:

- 1 iso tai 2 pientä kukkakaalia (1,2kg)
- Kasvisliemikuutio
- 2rkl voita
- 2rkl vehnäjauhoja
- 3dl ruokakermaa
- Valkopippuria
- 1½dl emmental-juustoraastetta

Välineet:

- Iso kattila
- Pieni kattila
- Iso veitsi
- Leikkuulauta
- Puuhaarukka
- Uunivuoka
- Ruokalusikka
- Desimitta

Vaikeus: Aika: 35min

Pese tietenkin kädet ensimmäisenä :)
Täytä noin puolet isosta kattilasta vedellä ja laita se kiehumaan.
Laita kasvisliemikuutio veteen.
Irroita kukkakaalin kukinnot toisistaan.
Kun vesi kiehuu, lisää kukkakaalit sinne.
Laita uuni kuumenemaan 220 asteeseen.
Keitä kukkakaaleja noin 10min.
Kaada melkein kaikki keitinvesi pois, jätä 3/4dl keitinvettä kastiketta varten.
Kumoa kukkakaalit voideltuun uunivuokaan.
Valmista kastike pienemmässä kattilassa laittamalla ensin voi ja vehnäjauhot pohjalle.
Älä ruskista! Kun seos kuplii, lisää joukkoon 3/4dl keitinvettä ja kerma.
Sekoita miedolla lämmöllä. jotta kastike alkaa paksuuntua.
Kaada kastike kukkakaalien päälle.
Ripottele päälle vielä juustoraaste.
Gratinoi uunissa noin 25min.

Herkullista kukkakaaligratiinia!

Sienisalaatti


Raaka-aineet:

- Noin 400g metsäsieniä
- 1 purkki creme fraisheä
- 1dl kuohukermaa
- 1 iso punasipuli
- Suolaa
- Valkopippuria

Välineet:

- Kulho
- Lävikkö
- Terävä veitsi
- Leikkuulauta
- Ruokalusikka

Vaikeus: * Aika: 10min

Pese ensiksi kädet.
Huuhtele metsäsienet lävikössä ja kaada ne kulhoon.
Kumoa sekaan purkki creme fraisheä ja 1dl kuohukermaa.
Sekoita.
Leikkaa punasipulista isoja kuutioita ja sekoita joukkoon.
Lisää vielä suola ja valkopippuri.
Laita jääkaappiin noin tunniksi maustumaan ennen tarjoilua :)

Kermainen sienisalaatti

Appelsiinilotta


Raaka-aineet:

- 3 appelsiinia
- 1 purkki Valion Appelsiinituorejuustoa
- 2dl kuohukermaa
- 1dl maustamatonta maitorahkaa
- 2rkl sokeria
- 4 liivatelehteä
- 1dl appelsiinimehua

Välineet:

- Pyöreä kulho
- 2 kulhoa
- Sähkövatkain
- Ruokalusikka
- Kattila
- Desimitta
- Leikkuulauta
- Iso veitsi
- Hedelmäveitsi
- Muovikelmua

Vaikeus: *** Aika: 30min (+hyydytys vähintään 4h)

Appelsiinilotan valmistus kannattaa aloittaa  vaikkapa edellisenä iltana ennen tarjoilua, jottai se hyytyisi hyvin yön aikana jääkaapissa :)
Aloita appelsiinilotan käsien pesulla.
Leikkaa kahdesta kuorellisesta appelsiinista pyöreitä viipaleita.
Leikkaa reunat eli kuoret pois, jätä mahdollisimman vähän valkoista reunaa :)
Asettele appelsiiniviipaleet pyöreän kulhon pojalle ja reunoille. Appelsiiniviipaleita voi laittaa pienemmiksi, esim puoliksi, kun kokonaisia viipaleita ei enää mahdu vierekkäin.
Kuori viimeinen appelsiini ja leikkaa lohkoista pieniä paloja.
Laita liivatelehden likoamaan runsaaseen kylmään veteen ainakin 5 minuutiksi.
Vatkaa appelsiinituorejuusto, rahka ja sokeri kulhossa tasaiseksi.
Vatkaa toisessa kulhossa kuohukerma vaahdoksi.
Purista liivatelehdet vedestä ja laita ne 1dl appelsiinimehun kanssa kattilaan.
Anna liivatelehtien sulaa appelsiinimehuun, mutta älä kiehuta tai keitä seosta!
Kun lehdet ovat sulaneet, nosta kattila pois levyltä.
Sillä aikaa kun seos jäähtyy hiukan, yhdistä kermavaahto ja tuorejuusto-rahkaseos.
Lisää appelsiinin palat joukkoon ja tarkista, onko sokeria tarpeeksi sinun makuusi.
Lisää viimeisenä appelsiinimehu liivatteineen ja sekoita hyvin tasaiseksi seokseksi.
Kaada seos appelsiiniviipaleilla vuorattuun kulhoon ja laita muovikelmu päälle.
Pistä kulho jääkaappiin hyytymään vähintään 4 tunniksi, mutta mielellään yön yli :)

Ennen tarjoilua kasta kulhon pohja kuumaan veteen ja kumoa sitten appelsiinilotta ylösalaisin tarjoilulautaselle.

Ihana appelsiinilotta jälkiruuaksi :)



Siinä oli koko pääsiäisen juhlallinen menu. Toivottavasti nautitte siitä!
Iloista pääsiäistä! :)

keskiviikko 16. huhtikuuta 2014

Blogin synttärit! Voita ruuanlaitto-aiheinen palkinto ;)

Nyt on tasan vuosi kulunut siitä, kun aloitin kirjoittelemaan tätä ruokablogia :) Olen yrittänyt koota mahdollisimman paljon monipuolisia ohjeita, niin suolaisia kuin maikeitakin lukijoilleni kokeiltavaksi. Toivon, että olette pitäneet resepteistäni ja ohjeistani!

Haluan kiittää erityisen paljon teitä lukijoita, sillä ilahdun aina suunnattomasti, kun joku kertoo kokeilleensa reseptiäni tai lukevansa blogiani. Myös Cook With Michellen kävijäluvut ovat olleet mukavassa nousussa, joten kiitos teille! Toivottavasti viihdytte blogini parissa vielä pitkään :)

Blogini synttäreiden kunniaksi järjestän pienen arvonnan ;) Valitse siis suosikkireseptisi kommentoimalla sitä ja jättämällä oma sähköpostiosoitteesi kommentin yhteyteen, niin arvon kaikkien vastanneiden kesken ruuanlaitto-aiheisen palkinnon! Voit myös lähettää kommentin blogin viralliseen sähköpostiin, jonka osoite löytyy tuosta vasemmasta alareunasta.
Vastaus/kommentointiaikaa on aina vappuaattoon saakka eli 30.4.2014 asti!
Voittajan nimi julkaistaan blogissa ja hänelle ilmoitetaan voitosta henkilökohtaisesti :)

Synttäreiden kunniaksi lähiaikoina ohjeeksi on tulossa synttärikakku ;)


Tässä vielä kuva piristykseksi ihanista raaka-aineista, jotka bongasin Nizzassa eräiltä markkinoilta ;)

Rakkaudesta ruokaan...<3