tiistai 22. joulukuuta 2015

Joululimppu

Joulupöytään kuuluu muiden herkkujen lisäksi ehdottomasti limppu, joka on tietysti parasta itse tehtynä! Kokeile vaikka :)

2 limppua

Raaka-aineet:

- 3dl ruisjauhoja
- 8dl hiivaleipäjauhoja
- 1dl mannasuurimoita
- 1 pussi kuivahiivaa
- 2tl pomeranssinkuorta
- 2tl suolaa
- 1tl anista
- ½tl neilikkaa
- ½tl kuminaa
- 2,5dl vettä
- 2,5dl piimää
- ½dl tummaa siirappia
- 50g voita

Voiteluun:
- 2rkl siirappia
- 2rkl kuumaa vettä

Välineet:

- Iso kulho
- Teelusikka
- Ruokalusikka
- Desimitta
- Litranmitta (mielellään mikronkestävä)
- Mortteli
- Terävä veitsi
- Muki
- Pullasuti
- Kevyt pyyheliina

Vaikeus: ** Aika: 2-3h

Aloita käsien pesusta.
Kaada ruisjauhot, mannasuurimot sekä 7dl hiivaleipäjauhoista kulhoon.
Kaada joukkoon pomeranssinkuori, neilikka, suola ja kuivahiiva.
Jauha aniksia sekä kuminaa morttelissa hienommaksi ja kaada joukkoon.
Sekoita kuivat aineet keskenään.
Lämmitä mikrossa noin 30 sekuntia (mikrosi tehosta riippuen) piimää ja vettä hieman kättä lämpöisemmäksi.
Sulata myös voi.
Kaada vesi-piimäseos, voi ja siirappi kulhoon ja sekoita.
Vaivaa taikinaa.
Lisää viimeinen desi hiivaleipäjauhoja, jotta taikina irtoaa hyvin kulhosta ja siitä tulee kimmoisaa.
Anna taikinan nousta liinan alla noin puoli tuntia.
Jaa taikina kahteen osaan ja leivo niistä limput.
Anna limppujen nousta uunipellillä liinan alla vielä puolisen tuntia.
Lämmitä uuni 175 asteeseen.
Sekoita siirappi ja kuuma vesi mukissa, voitele limput.
Tee limppujen päälle terävällä veitsellä vielä kaksi viiltoa ristikkäin, jotteivat leivät repeä uunissa.
Paista limppuja noin 35-40 minuuttia.
Kokeile limpun kypsyyttä vielä hammastikulla leivän keskeltä, kun otat sen uunista.



Uunituore joululimppu :)


Maistuvaa joulua!

lauantai 19. joulukuuta 2015

Kookos-currykanakeitto

Tykkäätkö aasialaisesta ruuasta? Jos vastasit kyllä, kokeile ihmeessä tätä lempeän mausteista keittoa, joka lämmittää sekä mieltä että vatsaa kylmänä talvi-iltana :) Vaikka ainesluettelo näyttää pitkältä, ei keitto ole vaikea valmistaa tai vie paljoa aikaa ;)

Raaka-aineet:

- Noin 300g maustamatonta kanaa
- 3 perunaa
- ½dl riisiä
- ½ punainen paprika
- 2 porkkanaa
- 1dl pakasteherneitä
- 10cm pätkä purjoa
- 1dl maissia
- 1,5dl kookosmaitoa
- 1dl ruokakermaa
- Kanaliemikuutio
- Chiliä ½ tuoreena tai jauhetta oman maun mukaan
- 2-4 suikaletta tuoretta inkivääriä
- Kourallinen tuoretta basilikaa
- Currya
- Yrttisuolaa
- Mustapippuria
- 2rkl tuoretta pinaattia
- 1rkl oliiviöljyä
- Vettä

Välineet:

- Kattila
- Kauha
- Kuorimaveitsi
- Desimitta
- Leikkuulauta
- Kokkiveitsi
- Ruokalusikka

Vaikeus: ** Aika: 40min

Pese aluksi kädet.
Pese perunat ja porkkanat sekä kuori ja kuutioi ne.
Pilko pieneksi chili, purjo, pinaatti, basilika ja paprika.
Leikkaa kuorimaveitsellä inkivääriä 2-4 suikaletta sen mukaan, miten voimakkaasta mausta pidät.
Kuumenna öljy kattilassa ja heitä joukkoon chilit, purjo, paprika sekä inkivääri, perunat, riisi ja porkkanat.
Lisää joukkoon kanat, cyrry ja ripaus yrttisuolaa.
Ruskista hetki.
Lisää joukkoon kookosmaito, ruokakerma ja vettä.
Lisää pakasteherneet ja maissi.
Sekoita ja lisää loput mausteet sekä pinaatti ja basilika.
Anna kiehua hetki ja tarkista maku.
Tarjoile kuumana!


Ihana kulhollinen kuumaa keittoa :)


Höyryävän hyvää ruokahalua!

keskiviikko 2. joulukuuta 2015

Possun lehtipihvit basilikamaustevoilla

Pitkästä aikaa taas reseptiä kehiin! Ravintolatason annoksia voit valmistaa myös kotona, tässä yksi mainio resepti siihen :)

Raaka-aineet:

- 4 possun lehtipihviä
- Mustapippuria
- Suolaa
- Nokare voita

Maustevoi:
- 3rkl voita
- Tuoretta basilikaa
- Yrttisuolaa
- Sitruunapippuria
- Valkopippuria

Välineet:

- Paistinpannu
- Sakset
- Pieni kulho
- Ruokalusikka
- Paistinlasta

Vaikeus: * Aika: 20min

Pese ensiksi kädet.
Ota voi sekä lehtipihvit jääkaapista pöydälle noin 30min ennen valmistusta.
Koverra voi pikkukulhoon.
Ripottele sekaan yrttisuola ja sitruuna- sekä valkopippurit sen mukaan, miten mausteisesta voista pidät.
Sekoita.
Silppua saksilla tuore basilika joukkoon. Voit laittaa sitä reilusti!
Sekoita ja nosta kulho jääkaappiin hetkeksi.
Ripottele lehtipihvien päälle suolaa ja pippuria.
Paista lehtipihvit pari minuuttia/puoli voissa pannulla.
Tarjoa esim. paistettujen perunoiden kanssa!


Herkkuannos lautasella!

Suussa sulavia pihvihetkiä!